. : [ Sahabat SeMalaysia ] : .

on Sunday, September 7, 2014Kebelakangan ini, semakin rancak kaki-kaki provokasi yang suka cucuk sana-sini. Adakalanya, perkara remeh pun nak dibesar-besarkan. Paling aku kurang senang adalah mereka yang suka buat cerita pasal keburukan sesuatu negeri. Padahal masih tinggal di Malaysia. Negeri-negeri ni semua pun atas nama Malaysia. Bagi aku, mereka yang suka membangkit isu-isu sensitif  yang boleh memecah-belahkan keharmonian rakyat Malaysia ni sebenarnya ketandusan perhatian. Mereka ni juga bagai katak dalam tempurung dan masih lagi di takuk lama. Seperti yang tersebar di media sosial, bukan tak nak percaya tetapi ada sebab untuk diragukan. Tak perlu jugak nak ikut menghentam mereka-mereka ni. Kenapa? Sebab, kalau namanya A, gambar profil nya si B, yang diburukkan samada tuan punya nama atau tuan punya muka. Padahal kita tak tahu pun mungkin si C yang guna nama samaran, lepas tu cilok pulak gambar sesiapa yang berlambak & sangat mudah nak didapatkan. Sudahnya kita sendiri yang tambah dosa maki hamun orang.

Macam aku sendiri ada ramai kawan-kawan dari Sabah/Semenanjung. Bila timbul isu-isu panas yang sepertinya boleh menimbulkan perbalahan dan rasa tidak puas hati, aku memilih untuk tidak menyebelahi sesiapa. Bukan kerana aku tidak cintakan negeriku. Tetapi kerana aku juga kasihi negaraku Malaysia. Aku sayang teman-temanku. Memang ada rasa kecewa bila yang dari sana memaki-hamun negeri sendiri. Tapi rasanya bukan hak aku untuk menghukum. Lebih-lebih lagi kalau puncanya adalah kaki-kaki provokasi yang sengaja bikin panas. Ada cerita yang ditokok-tambah secukup rasa agar sedap bunyinya untuk dicerca. Akhirnya, si A & B jadi mangsa si C. Betul kan?

Jangan sampai nanti timbul rasa takut, risau & tak selamat hendak merantau ke negeri lain. Rugi sangat kan? Kalau bumi Allah yang terbentang luas tidak dinikmati untuk disyukuri. Bertelagah macam mana sekali pun, kita tetap satu Malaysia. Perbezaan budaya setiap kaum/negeri harus dimanfaatkan sebaik-baiknya. Perbezaan ini umpama minyak dan air, walaupun tidak boleh sebati bersama, tetap masih boleh disatukan. :)

Ini salah satu lagu patriotik kegemaranku

UNTUKMU MALAYSIA

Padamu Malaysia ku berjanji
Padamu ku akan berbakti
Seluruh jiwa dan raga kuserahkan
Demi kejayaan bangsa

Aman, makmur, damai sejahtera
Akan kujunjung dan kujaga
Bersatu rela jujur setia
Membela bangsa tercinta

Syukur ku selalu kepada Ilahi
Atas segala rahmatNya
Malaysiaku negara maju jaya
Baktiku hanya untukmu
Ranking: 5

{ 0 comments... read them below or add one }