. : [ Ragdoll ] : .

on Monday, November 15, 2010



Salam...Alooha...Hari ni tiba2 rajin nak share info pasal kucing ni...Aku tau ramai yang minat kucing macam aku...So mari kita sama tambahkan ilmu pengetahuan mengenai haiwan comel ni yer...Kucing ni ada pelbagai baka dari pelbagai negara...Jadi hari ini kita ambil tahu pasal 1 dulu yer iaitu RAGDOLL...Seperti dalam gambar, kita dah tahu fizikal dia macam mana kan...



Ragdoll ni berasal dari Amerika (kira yang pertama dijumpai di Amerika)... Bermata biru dengan bulu "colorpoint"...Ragdoll merupakan salah 1 daripada baka kucing domestik terbesar...Yang betina boleh membesar sehingga berat mencapai hampir 7kg, sementara jantan boleh mencecah 9kg tau...Ragdoll ni, dari segi temperament pun baik, agak patuh pada arahan dan agak tenang (kira jenis ni senang nak jaga lah)...


Ragdoll kalau dilihat lebih kurang sama macam beberapa baka kucing yang lain seperti siam (dari segi warna)... Macam Birman (dari segi warna dan rupa)... Macam Turkish Angora pun ada (bentuk badan)...Ragdoll dikategorikan dalam Semi-Longhair...Jadi bulu dia panjang sangat pun x, pendek pun x....



Dari segi warna bulu pulak...Terdapat 6 warna- Seal, chocolate, blue, flame, lilac & cream (nak tau macam mana warna ni, carilah sendiri ek)...Setakat ni, kat Malaysia x ramai rasanya yang memiliki Ragdoll ni... Aku pun teringin nak memiliki seekor Ragdoll...Kalau boleh nak seekor dari setiap baka berlainan (kena la kumpul duit riban2 heee...)....



Sekian untuk kali ini...Heeeee.....
Ranking: 5

{ 5 comments... read them below or add one }

Cik_Shiqah said...

woahhh cntiknyer kucing nih.
msti harga pun cantik gak. hhoho!


15 November, 2010 12:58 Reply To This Comment
Ariannalissa82 said...

Shiqah..harga??..Hohoho boleh la tahan..hihihi...

Himmy..kucen semua cute..hiks...


15 November, 2010 13:35 Reply To This Comment
MASZ said...

comel...meow baru kah???


18 November, 2010 10:47 Reply To This Comment
She's retarded said...

comel! geram tengok bulu lebat+gebu


25 November, 2010 09:11 Reply To This Comment